Schuldgevoel

De rollen ’topvrouw’ en ‘moeder’, conflicteren; schuldgevoel door het gevoelsmatig nooit goed te kunnen doen is een emotie waar topvrouwen mee kampen.

Dit gevoel van het nooit helemaal goed te kunnen doen wijst op het feit dat vrouwen het gevoel hebben tekort te schieten zowel zakelijk gezien op bepaalde vlakken, als als moeder. De onderzochte oorzaken voor dit gevoel van schuld, is tweeledig. Enerzijds hebben we hier te maken met de sociale norm en anderzijds met het zogenaamde ‘male-model’ binnen organisaties.

Sociale norm

Voltijd werken terwijl een vrouw één of meerdere kinderen heeft, wordt nog altijd beschouwd als afwijkend en niet normaal. Diepgeworteld in ons liggen sociale patronen die ons vertellen dat mannen de kostwinner van het gezin moeten zijn en de vrouw thuis blijft bij de kinderen. Als gevolg van deze sociale krijgen vrouwen die voltijd werken veel kritiek vanuit de sociale omgeving.

‘Male-model’

Van origine zijn organisaties gemaakt voor en door mannen, omdat dit van oudsher simpelweg de status quo is. Hedendaags is de situatie natuurlijk verandert en werken vrouwen ook. Echter zijn de gevolgen van het ‘male-model’ nog altijd zichtbaar binnen organisaties. Veelal hebben we hier te maken met onbewuste patronen welke de ongelijkheid in stand houden.